Artkatakomba- óvóhely csak bátraknak
szerző:
Szántó Sz. Erika


Szirénázás. KÖTELEZŐ a Jászai Mari téri Meki melletti óvóhelyre lemenni. Bár ne lenne. Bent sötét, gyereksírás és rehabos alkoholisták amatőr színjátszó csoportja fogad minket.

Más nem is: ugyan tétován álldogálunk a pult mellett, ügyet sem vetnek ránk. Egyedül fedezzük fel hát a kocsmát, ahol a legkellemesebb helynek a felrobbant szív című kép melletti asztal tűnik (?!). „Hadd meséljem el történetemet a gombáról”- hörgi az egyik whiskyben és borban ázott májú „színjátszó”. Kezdődik a próba. Nagy az Isten állatkertje…csak alacsony a kerítése.

Személyzet: 1- volt?
Fogadtatás: 1
Légkör: 1 –felrobbant szív, kék madár és bűz
Kínálat: 2
Mosdó: 0- soha többé. Legyen inkább Hugyos Jóska a nevem.
Közérzet, összbenyomás: 2- messziről elkerülni
Összesen: 60/7
szerző:
Kinga


fotó:www.port.huA hely adta fantáziakalandok és a megvalósítás között valóban nagy szakadék tátong. De izgalmas volt látni egy óvóhelyet, szűk lépcső vezet le, vaskos ajtó fogad (nyitva), mely vashevederekkel zárható (piktogram mutatja a nyit-zár irányokat), majd tovább 3 lépés, újabb ajtókeret, még 2 lépés és megint, annak idején mindegyikben állt egy ugyanolyan falnyi vastag nyílászáró, mely védett a robbanásoktól. Elképesztő, ha nem lenne citromsárgára festve a fal nyomasztó lenne. Így más miatt az. A hely elősegíti, hogy beleéljük magunkat a légiriadók lármás, véletlenszerű tömegének összejövetelébe. Itt ugyanis egymás "szájában" ülhetünk csak, nem lehet oly halkan beszélni, hogy ne halld a kéretlen szomszédod, viseld rajtad mélázó tekintetét. Voltak pillanatok mikor egészen elevenen felderengett, milyen lehetett itt lenni "élesben". Klausztrofóbiásoknak tilos! Történelmi kalandoroknak kötelező.

Személyzet: 2 (fő volt)
Fogadtatás: 3 ("Ezek a lányok mit keresnek itt?")
Légkör: 4
Kínálat: 5 - átlagosan szegényes
Mosdó: 1 -kicsit bizarr
Összbenyomás: 4 - Van akit vonz a hely történelmisége...
Összesen: 60/19


szerző:
Tóth Tamara


Nekünk, akiknek a második világháborúról már csak a déd- és nagyszüleink szegedma.humeséltek, furcsa élmény önkéntesen egy óvóhelyre lemenni. Viszont sokkal többre számítottam az alapján, amit a honlap előrevetített. A múlt árnyéka nem illant el teljesen, de a hely kialakítása mintha arra törekedne, hogy ne nagyon gondolkodjunk, inkább adjuk át magunkat a szerintük bohém, szerintem inkább mesterkélten művészieskedő légkörnek. Adott ez a történelmi emlék, ahol néhány évtizeddel ezelőtt emberek sokasága menekült meg, és élte túl, ahogy sok esetben romba dőlt a felszín feletti lakóhelye. Ezt elfelejteni nem szabad, ahogy fele sem igaz tulajdonságokkal felruházni a jelenlegi funkcióját.
 
Személyzet: 3 szót sem érdemel
Fogadtatás: 2 még annyit se
Légkör: 3
Kínálat: 5 - unalmas
Mosdó: 1 – ennél még egy vödör is jobb
Összbenyomás: 4 – félelmetes, de az emberek miatt
Összesen: 60/18
szerző:
Plecskó Edina


Önmagát a kortárs kultúra „óvóhelyeként” aposztrofáló Artkatakomba funkcionalitását tekintve erős kérdőjeleket hagyhat egy oda betérő vendégben. A kortárs művészeti galéria és egyben kávézó vendéglátó célzatú egysége ugyanis a tapasztalatok alapján pusztán járulékos tevékenységnek tűnik, míg a falakon függő képek és a jelenlévő képzőművészeti alkotások a kiállítótér prezentálásnak megfelelő kellékei. S ha italfogyasztásunk dugába dől is, a hely kulturális fogyasztásra gyakorta csábít: koncertekkel, filmklubokkal, tudományos hétvégékkel, irodalmi és színházi estekkel várják az embereket a föld alá. Teszik mindezt a város szívében, félhomályban, egy szürrealitást kölcsönző világban.
 
Személyzet: 3 – nem sokat tapasztaltunk belőle
Fogadtatás: 2 – meglehetősen kevés figyelmet kaptunk
Légkör: 3 – bizarr
Kínálat: 4 - szerény
Mosdó: 1
Összbenyomás: 4 – a negatívumokat legalább Yonderboi zenéje oldotta
Összesen: 60/17