Zwack Péter
szerző: Plecskó Edina
E heti híres magyarok rovatunkban nem mást állítunk a középpontba, mint a Zwack dinasztia nevezetes családfőjét, annak a klánnak a leszármazottját, akik egy igazi hungarikummal, az Unicummal ajándékozták meg a szeszes italok kedvelőit.

A család tagjai közül az első, II. József Habsburg császár udvari orvosa, dr. Zwack volt, aki több mint negyven gyógynövény összetevőjéből alkotta meg e nemes nedű bonyolult receptúráját, minél fogva a család az Unikum elkötelezett továbbörökítője lett. S bár a vállalat a történelem viszontagságai során többször is lehetetlen helyzetbe került – gondoljunk csak a II. világháború okozta pusztításokra vagy a kommunista kormányzat alatti államosításukra-, sikeres talpra állásukat az elmúlt évek eredményei mindenképpen igazolják. Zwack Péter 1949-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol időközben egyre nagyobb tekintélyre tett szert az ország bor- és rövidital-piacán. Chicagóban borimportőr céget alapított és ő fogadtatta el azt az elvet is, hogy a legértékesebbek azok a borok, amelyeket a termelők saját területükön termesztett szőlőből készítenek. 1970-ben Zwack Péter visszatelepült Európába, amikor már az eredeti Unicum Olaszországban is növekvő népszerűségre tett szert. S ugyan az amerikai és a közel húsz éves olasz földön töltött távollétének oka a kényszerűség volt, mégis hozadékkal zárult: Péter ugyanis alaposan kitanulta a nemzetközi kereskedelem, a nyugati marketing minden csínját-bínját, és mindezzel tovább gazdagította a Zwack Unicum több mint kétszáz éves nemes hagyományát.

1987-ben Zwack és családja nem kis kockázattal visszatért Magyarországra, ahol először vegyesvállalatot alapított a Budapesti Likőripari Vállalattal, Zwack Unicum Budapest Kft. néven. 1990-ben a Magyar Köztársaság  washingtoni nagykövetévé nevezték ki, emiatt  lemondott korábban megkapott amerikai állampolgárságáról. Nagyköveti megbízatása idején, az 1956-os magyar emigrációt segítő tevékenységéért George Washington-díjat kapott. 1991-ben privatizálta vállalatát, amelynek később részvénytársaságként lett az elnöke. 1994-ben országgyűlési képviselővé is megválasztották, a Magyar Parlament egyetlen eredetileg is független képviselője volt az 1994-98-as parlamenti ciklusban. 1999-ben  Az Olasz Köztársaság Becsületrendjének lovagja kitüntetését, 2005 márciusában pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt (polgári fokozat) kitüntetését kapta meg.
Zwack Péternek hét gyermeke közül legidősebb fia, Peter B. Zwack, az Egyesült Államok hadseregének ezredese lett. Második feleségétől, Anne-től született két gyermeke – Sándor és Izabella – pedig a Zwack vállalatnak képezik oszlopos tagjait, a Társaság jövőbeni üzemeltetése tehát minden bizonnyal biztosítva van.