Alkoholtartalmú dalaink
szerző: Tóth Tamara
Alkoholos befolyásoltságban sokkal könnyebb dalra fakadni, a témába vágó zeneszámok pedig különösen közkedveltek ilyenkor. Zene rovatunkban a hazai „alkoholtartalmú” alkotások közül válogattunk, a százaléktartalomért és a hatásért nem vállalunk felelősséget.

Még a hatvanas évekből ránk maradt örökség az Ó, Mr. Alkohol, Koncz Zsuzsa előadásában. A dalban az akkor még zsenge énekesnő megszemélyesíti a folyékony nedűt, ezáltal emberi tulajdonságokkal ruházza fel. Olyan mély nyomot hagyott generációk sorában, hogy tízből nyolc ember elsőként említi az alkoholos nóták sorában.A Lökd ide a sört, meglehetősen hímsoviniszta soraival a folyékony kenyér dicsőítésére íródott. A Fonográf 1974-es dala egyébként az együttes dalszövegírói képességét nem igazán mutatja meg.


 
Az arányok nagyon fontosak, mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű az italunk. Ezt az alapelvet tolmácsolja nekünk Charlie, a Jég dupla whisky-vel című dalában. Az örökbecsű szám indoklásához és alátámasztásához nem fér kétség: egy a társaság miatt, egy, hogy jó napunk legyen, stb., kinek mi.


 
A következményekkel érdemes előre számolni, ahogy ezt a Bikini is tette a Ki visz haza? című örökzöldjében. A nagy tanulságokkal szolgáló szám méltán lett a rockbulikon tomboló közönség himnusza, akikre a legtöbb esetben tényleg nem hat a józanság szava, és nem árt, ha közel lakunk ahhoz a helyhez, ahol piálunk.


 
A Belgától megszokhattuk, hogy a gyakorlatban is hasznosítható tudást adnak az embereknek, és ez nincs másként a Boros című számukban sem. A minőségi borfogyasztásra buzdítanak, és azt az általános tapasztalatot fejtik ki, hogy 25 éves kor felett érdemes elgondolkodni, hiszen ennyi idősen már senki nem rak kólát a borba. 
Egészségünkre!!!