New York két egyfelvonásosban
szerző: Tóth Tamara

2006-ban az akkor még Vidám Színpad – ma már Centrál Színház – évadnyitó darabja volt Woody Allen vígjátéka, a New York-i komédiák. A cím nem teljesen helytálló, hiszen inkább tragikomédiával van dolgunk, de a két sztori a Nagy Almán kívül is megállja a helyét, és a budapesti közönséget is nagy sikerrel szórakoztatja évek óta.

Forrás: port.hu

A darab tehát két, különálló történetet feldolgozó felvonásból áll, melyek már-már védjegyévé váltak alkotójuknak. Az első a Central Park West, a második pedig a Riverside Drive. Először egyszerű felállást látunk, középkorú, mindent elért, egymásra ráunt házaspárral találkozunk, akik könnyű kalandot látnak a házasságtörésben. A kezdeti könnyedség azonban gyorsan átfordul iróniába, amikor is felszínre kerülnek a múltbeli események, amelyre egyikük sem büszke túlságosan. A Riverside Drive hétköznapinak indul, főhőse Jim, aki éppen szakítani készül a szeretőjével. (A karaktert egyébként sokan a szerző alteregójával azonosítják.) Ekkor érkezik a képbe a hajléktalan Fred, aki segítő szándékkal, de igen erőszakos módon igyekszik jobbá tenni Jim életét.

Forrás:vidamszinpad.hu (Gesztesi Károly, Nagy-Kálózy Ester, Básti Juli)A színészeknek nincs egyszerű dolguk a Woody Allen-i bohózat sokrétű világának életre keltésében. A szerző humora annyira összetett, hogy művész legyen a talpán, aki hitelesen tudja közvetíteni a közönség felé. Van itt minden, önirónia, finom groteszk, társadalomkritika és könnyű humor egyaránt.  Szerencsére a Vidám Színpadon a kezdetektől jó gárda kezébe került a darab, és a főszereplők igazi elánnal vetik bele magukat a karakterek életre keltésébe. Gondolok itt Básti Julira, Rudolf Péterre, Nagy-Kálózy Eszterre, szemben a mellékszereplőkkel, akik a rendelkezésükre álló időt nem igazán tudják kihasználni. A darab kétségkívül nagyon szórakoztató, de sok pillanatot okoz a néző számára, ami elgondolkodtatja, és keserű szájízt hagy maga után. Hiába, Woody Allen kitett magáért, amikor a New York-i komédiákat írta, és a darab alkotói korszakának legtermékenyebb korszakából származik, amikor a legjobb munkái születtek.

Forrás:vidamszinpad.hu (Radnay Csilla és Rudolf Péter)

Szereposztás:

Central Park West   
Phyllis: Básti Juli 
Carol: Nagy-Kálózy Eszter 
Howard: Rudolf Péter
Sam: Gesztesi Károly / Puskás Tamás 
Juliet: Radnay Csilla
  
Riverside drive
Jim: Magyar Attila
Fred: Kárász Zénó
Barbara: Balogh Anna