Dupla KáVé
szerző: Szántó Sz. Erika
Örökbecsű tanulság: ahol Bunyós Pityu, Sláger Tibó és Postás Józsi karöltve dalolászik, ott a Dupla KáVé is vígan elfér. Hiszen Fásy mulató az egész világ, és zenész benne minden férfi és nő.

www.mp3portal.huFáj, mert nem vagy velem, Álmod is elvitted, Hagylak messze szállni. Most gyertyát gyújtok érted.- búslakodik bánatosan Köteles István és Váradi Jenő, a nevük kezdőbetűivel applikáló Dupla KáVé oszlopos tagjai Magyarország legelső dupla platinalemezén (!). A Megasztár óta tudjuk, hogy már szinte bárkinek lehet saját lemeze, azt pedig, a rendszerváltással (is) beérkező popdömpinggel a kilencvenes évek elejétől kezdjük sejteni, hogy a mai pop és mulatós zene szövegeit nem annyira a mondanivaló vagy az értelem, mint inkább a kínos rímek vezérlik. (Mint ahogy ez abban a bizonyos állatorvosi lóban, a Hooligans Királylány című dalában sem tagadható le. „De ha lelépsz, kéred a béredet, A VISA-mat szívod és a véremet, Ha olyan a hangulatod, nekem esel, Másnap lerendezel egy SMS-sel”). Hozzá kell tenni, a popzenével ellentétben, a lakodalmas-mulatós zene lényege nem is valamely babitsi ars poetica megtalálásában, vagy a jó szövegben rejlik, még csak a zenei szakértelemben sem, hanem leginkább az önfeledt, esztelen mulatozásban.

A mulatós zene Magyarországon a 3+2-vel kezdődött.  A 3 + 2  karrierje awww.mek.oszk.hu nyolcvanas évek elején indult el, amikor rögzítették a Halvány őszi rózsa, a Kicsiny falum, a Kombiné, az Egy asszony miatt vagyok ilyen léha című számokat, amelyeket legelőször a helyi rádióadók adtak le. Sikerük egyik nyilvánvaló oka az volt, hogy modernebb, divatosabb elektronikus hangszereken játszották (gitárok, szintetizátor, dob) az egyébként közismert dalokat. Nem sokkal később a zenekar által generált igényt kielégítvén megjelent Lagzi Lajcsi, MC Haver és ki tudja még hány furcsa nevű ikon, akik több millió eladott lemezzel „danonászták” be magukat a gagyi zenészek népes táborába.

 A Dupla KáVé 1998-ban alakult, második albumuk a "Ha nem tudom, nem fáj", négyszeres platinalemez lett. Ezen az albumon a címadó dalon kívül -többek között- a "Későwww.allmusic.hu üzenet",   "Most élsz", "Kék a szeme", "Kellene most egy jóbarát" című slágerek hallhatóak. A zenekar kétségtelenül pozitív ars poeticája, hogy Amerikából, Nyugat Európából nem a kultúrát kell átvenni, hanem a munkamódszert és a minőséget. Küldetésüknek pedig a Kárpát-medencében élő magyarság lelkének és szokásainak megfelelő többgenerációs, igényes és szórakoztató zene életre hívását tekintik, mely ugyancsak pozitív gondolat, de már jobban kilóg az a  Hooligans által is sokat rángatott lóláb. Az igényesség és szórakoztatás több éve húzódó vitáját valószínűleg nem a Dupla KáVé fogja egyszer s mindenkorra megoldani. Az igényes szórakoztatás és az érvényes, friss és autonóm zenei gondolkodás határmezsgyéjén egyensúlyozni ugyanis nem könnyű (és nem is amatőr) feladat, melyet azért Köteles István és Váradi Jenő, a nevük kezdőbetűivel frappánsan applikáló Dupla KáVé oszlopos tagjai is elismerhetnek, még akkor is, ha Fásy mulató az egész világ, és zenész benne minden férfi és nő.