Lottó-komédia
szerző: Kinga
Nos kérem nem kétmilliárdról, csupán 605,342,000.- ről van szó. Ha kell "kp"-ban, kamionokon, vagy több száz matracba rejtve. Esetleg számlára utaljuk. Sokra. Csak papír. De vigyázzanak, nehogy lecsapjanak a "médiák"... Nem kell ahhoz kapzsinak lennünk, hogy elálmodozzunk a lottó főnyereményéről.

Biztos vagyok benne, hogy szinte már mindenki eljátszadozott a gondolattal. Ha még sosem tett ilyet Kedves Olvasóm, most álljon meg egy pillanatra, fogjon tollat és papírt, írjon föl 5 dolgot, amit mindenképp megtenne, ha megütné a főnyereményt. Köszönöm.  Kinek szólna róla? Jól aludna? Megoldódnának a problémái? Biztos ebben? Nem fél attól, hogy gyökeresen megváltozna az élete? Mit tenne a környezete? Ki kérne a pénzből? Ugyanúgy viselkednének a barátai, mint eddig? És a családtagok? Gyerekek? Ha valaki hirtelen sok pénzt nyer, akkor sokszor fel sem tudja dolgozni mindazt a változást, ami ezzel jár. Pszichésen megzavarodhat, sokkolódik, paranoid lesz vagy ehhez hasonlók. Pszichológusok külön foglalkoznak ezzel a jelenséggel. Ám mi most nem ilyen keretek közt törődünk a nyertes számokkal.

Inkább családias légkörben, a Radnóti Színház kis-nagy színpadán (kicsi, mert nem egy Nemzeti színpad; nagy, mert mégsem stúdió-színház,) két szereplővel, Valló Péter rendezésében, Benedek Mari jelmezeiben - nejlon otthonka, kockás flaneling, horgolt, egyáltalán nem sikkes kardigán - és Horgas Péter díszletei között - hokedli, kredenc, táskarádió. Minden nagyon vidékies, banális, szűk és nyomorúságos lesz, majd boldog, utána határtalanul szorongós, legvégül pedig abszurd. Olyan spirós. Tudják, Spiró György, író, aki a reménytelent is komikusan ábrázolja, aki egyetlen térből kibontja a világot, egy pillanatból időutazásra visz - a múltba és a jövőbe.

www.szinhaz.hu

A nevetnivalóan eltúlzott valóság fog minket időnként pofon csapni. Két fantáziáló mesebeli szegény ember navigál minket. Bölcs felismerések lesznek az útjelző táblák, s a kilátástalanság sűrű ködében kell majd tájékozódnunk. Nem más ez, mint egy lélektani tudatdráma, szociodráma, allegória. A szereplők a rendszerváltás vesztesei. Kik? A Férfi és a Nő. Vagy az egész ország maga.  Börcsök és Schneider remek összjátékkal viszi színre Spiró írását. A Nő serénykedik otthon, mikor szinte a felhőkön lépdelve hazaérkezik a Férfi és a nyertes szelvény. Itt indul minden, majd a tekintetektől kezdve minden részlet mesélni kezd. Az elrejtett lottó a kicsit régimódi, ütött-kopott fémdoboz, Kakaó-Prah felirattal, mit "Apuka hozott Jugóból, még a hetvenes években." Az, ami olyan remek rejtekhely lenne, senki nem nézné kincsesbányának, csak ne világítana olyan aranyos fénnyel, mely fogva tartja a szemet... Nem kis kihívás ezt az egyszerű, kvázi "proli" világot színre vinni, nem túljátszani. Börcsök Enikő erről úgy nyilatkozott: " Nehéz volt a játék stílusát megtalálni. Bár mai, valóságos élethelyzetek és figurák szerepelnek a darabban, mégsem lehet őket egy az egyben valóságosan eljátszani, mivel ez egy abszurd történet, és ezért kicsit el kell emelni a valóságtól."

Feszültség, dilemma, gondolat-kísérletek: Prah, 2007 Április 29 óta a Radnóti deszkáin. Hogy mennyire a hatása alá lehet kerülni, arról legyen elég annyi, mit Börcsök Enikő mondott egy a darabbal kapcsolatos interjúban: "A próbák kezdete óta rendszeresen lottózunk. Mivel öten dolgoztunk a produkcióban mindenki mondott egy-egy számot, és azóta minden héten feladunk egy szelvényt. Amíg a darab műsoron lesz, addig megjátsszuk a születési éveinket - ahogy a Prah szereplői is."

A darabot színre vitte  többek között a pécsi Harmadik Színház és a kecskeméti Katona József Színház is.