TV maci (NÉGYSZEMKÖZT)
szerző: Simon Borbála


1964 október 23.-a óta nőttek fel generációk olyan meséken, amelyeket a Tévémaci is nézett. Kezdetben Köber Tibor eredetije, majd egy új generációs, Koch Aurél kezei alól kikerülő színes mackó vezette fel minden nap az esti meséket. Közreműködött még a tervezésben és kivitelezésben Foky Ottó tervezőgrafikus, animációs filmrendező is.


kezdőszignál

Tévémaci egy tipikus hős, aki megjelenésében folyamatosan megújul az évek során, aki mellett mindig van egy jóbarát. Ez a jóbarát pedig nem más volt, mint a Valérka nevű, sapkás alvóbaba, akit aztán a későbbiekben lecseréltek egy, Bálint Ágnes könyveiben is megjelenő figurára: Paprika Jancsira. Egyetlen hibája van csak ennek a hősnek, hogy azért hívták életre, hogy keretet adjon az Esti meséknek, mint műsornak. Így extravagánsan nem jellemzi tulajdonképpen semmi. Hacsak nem a menetrendszerinti fogmosás.


tívímaci


punk

Persze azóta egy teljesen new generation növöget a televízió előtt, akiknek új hősök kellenek. Olyan diszfunkcionáló hősök, mint a magyar zenetévén megjelenő Tívímaci. Bár a modern medvét azért hívta életre a Briteon Communications, hogy az MTV márkanevet a királyi televízió ellenében promótálja, mégis sikerült járulékos tartalmat szolgáltatniuk a készítőknek. Nem lenne ugyanis hihető, ha továbbra is konszolidált, jól fésült micik köpködnék esténként a szájvizet. Kell a társadalmi fricska, miszerint a Tévémaci zabigyereke fekete, aki pisztollyal lövi szét a tévét és whiskyvel öblöget. Tívímaci féltestvére pedig igazi pank, aki szétveri a fogyasztói társadalom népszerű kellékét, majd kinyit egy újabb doboz sört.
Persze lázadni és fricskát mutatni csak akkor lehet, ha van olyan erős alap, kulturális háttér, amivel szemben elfér egy ilyen poén.


zárószignál


szerző: Szántó Gyula


Rengeteg rajongója van a TV macinak, hiszen 1964 óta jó pár generáció nézte ahogy „köpött a maci” estéről estére.
A maci, mivel nagy sztár lett, és a '70-es – '80-as években kezdte kinőni a tévé dobozát, így megjelent könyvben, maci formájú füzetben éppen csak egész estés mozifilmet nem készítettek belőle. Néha – amit mindig nagyon vártunk – ünnepekkor nem csak a megszokott esti rutinját hajtotta végre hősünk, hanem kirakta a csizmáját az ablakba vagy megcsodálta a húsvéti tojásokat.

A hajdani tévé néző gyerekekben nagyon sok kérdés fölmerült, például, hogy lány vagy fiú-e a maci vannak-e rokonai és hova jár óvodába?

Nem tudom tudták-e, hogy sztárunkat nem Kozsó fedezte fel és nem is a Megasztár zsűrje, hanem Köbert Tibor tervezte a 60-as és 70-es évek Tévé-maciját és babáját Valérkát. 80-as években Koch Aurél tervei alapján új formát kapott és Valérkát is lecserélte Csutkababára. Az animációs filmeket Foky Ottó rendezte.