„Egyszer volt, hol nem volt…”

Vajon ma, a rajzfilmek, a mangák és a musicalsorozatok világában, hol a helyük Benedek Elek meséinek a gyerekek szívében és képzeletvilágában? Szélkötő Kalamona, Ördög Rózsa, vagy Gyönyvirág Palkó története csak a legkisebbeknek szólnak, aztán örökre ott porosodnak a könyvtár vagy jobb esetben a gyerekszobák polcain?

Szerző: gromek

day.huA kutatók nem győzik elégszer hangsúlyozni a mesék fejlesztő tulajdonságait, és most nem csupán a szókincs gazdagítására kell gondolni. A könyvből olvasott vagy hallgatott mese a nagybetűs élet „használati szabályaira” tanítja meg a gyerekeket. Kreativitás, moralitás, narratív gondolkodás. A srácoknak azonban mindenekelőtt élvezetes időtöltés.

Benedek Elek, a szinte legnagyobb magyar mesélő idén lenne 150 éves. A Petőfi Irodalmi Múzeum Egyszer volt, hol nem volt című kiállításán felelevenednek a székelyföldi kisdiák gyermekévei, a varázslatos, mesét, mondát termő szülőföld emlékei, de a harcos újságírót, fordítót is megismerhetjük. A kicsik és a nagyok együtt fedezhetik fel Elek apó régi és legújabb változatban kiadott meséit a mesesarokban. Lehetőség van mesehallgatásra, bábozásra, jelenet előadására, felolvasásra, játékra és a kiállítás kincseinek felfedezésére. …fuss el véle!

„Egyszer volt, hol nem volt…” – Benedek Elek emlékkiállítás  2010. szeptember 1-ig.

Petőfi Irodalmi Múzeum  1053 Bp., Károlyi Mihály utca 16.
Tel.: 317-3611 Nyitva: K–V 10–18h