Vakmerengő
szerző: Kinga
Az utóbbi hetekben-hónapokban számtalan aspektusában felbukkant a vakság körülöttem. Emiatt kicsit elmerengtem... távolba révedő tekintettel, tulajdonképpen semmit sem látva, a gondolatokat láttatva.

A láthatatlanság csoda, mely csak a mesékben fordul elő. Viszont ha valakinek minden és mindenki láthatatlan, akkor azt tragédiának mondjuk, pedig sokkal fejlettebb intuíciós, hallási valamint tapintási ingereket ad ez az állapot. Igen-igen,  kvázi kényszerből, ez is egy az agynak rengeteg fantasztikumából, ami nem más, mint kompenzáció. Az általános iskolában a gyerekeknek erre azt felelik, nem mehet mindenkinek minden maximálisan jól! A fejlettebb látáson kívüli érzékelés dimenziója, egy egészen más világ, melyben mi látók tulajdonképpen vakok vagyunk. Nézünk, de nem látunk semmit jóformán. Itt teszem fel a kérdést, miért mondjuk akkor, hogy a vakok világtalanok? Azért, mert nem ismerjük azt a világot, melyben ők otthonosan mozognak, amit ők érzékelnek?  Ha a vakok alakítanák ki társadalmi szerkezetünket, valószínűleg mi is elveszetten kódorognánk a zebránál, várva, hogy valaki majd átsegít. Ekkor természetesen nem a josé-saramago-i vakság társadalmi struktúrájára gondolok, hiszen ott valaha látókból vett pálfordulatról van szó.

Másrészt a vakság bizalom. Úgy értem, ha megfigyeljük láthatjuk is, nyelvünkben teljesen így van beépülve. Valamire vakon igent mondani, valamit vakon megkóstolni, vagy valakire vakon rábízni magunkat mind-mind valamilyen mértékig bizalmi kérdéseket vet fel. Hol saját érzékszerveinkbe, hol pedig a környezetünkbe vetett bizalmat. Hátra mersz dőlni, hogyha itt vagyok mögötted, s azt mondom: megfoglak ne félj!?

Mióta olvastam José Saramago-tól a Vakság-ot, tudtam, hogy erről szólni kéne. Aztán láttam a "Szemünk fénye" c dokumentumfilmet, s csodáltam nyelvhasználatát a vakoknak... ugyanis tele volt látásra utaló szavakkal. Apropó nyelv, vajon a szemtelenségnek van köze a vaksághoz? Na és a szemlátomás, vagy a szemellenzős kifejezésekhez? A hitében/eszméiben vak fanatikus szemtelen?