Rejtőzködő faunvilág
szerző:
Simon Borbála


Megtalálni könnyű a Bródy Sándor utca 8-as szám alatti (illetve kicsit melletti) Hybrid Art Café-t, az Olasz intézet patinás kávéházát, mégis tétova ódát intézünk a bejárathoz, amíg bemerünk lépni és megkérdezni, hogy jó helyen járunk-e, nézhető-e a Faun labirintusára keresztelt minikiállítás?

k�p:www.artportal.huNézhető, tehát körbetekintünk. Óvatosan, mint ártatlan gyermek a sötét erdőben, pedig igazán hangulatos a gyertyákkal övezett lépcső fel-fel egészen Eln Iván furcsa, természeti jeleneteknek tűnő műanyag-lemezbeli kivágásaiig, amely kivágások izgalmas formákat öltenek a fények hatására. A március 20-ig megtekinthető csoportos kiállításban részt vesz még Gazdag Ágnes, groteszk medvés és nyuszis képekkel; Huszárik Szilárd, akinek Jancsi és Juliska című festményén három medve bandázik egy vízipisztolyos tücsök előtt. És ahogy Jancsi és Juliskát ezen, úgy a többi képen sem találunk faunokat (de a képek alatt asztalokkal és ingyen wifivel szolgálnak). Csodálkozunk is, mint az esti-meséken. Még meg lehet minket lepni. Aztán persze kiderül, a ház kurátorának volt célja ez az összetett, furcsa mese jelleg erősítése, ami nem feltétlenül jelent faunokat, csak azok asszociációját. Az információt ugyanúgy a pultos fiútól kapjuk, akinek sajnos nem tudunk borravalót adni, mert nem fogyasztunk a helyen semmit. Mindenesetre konstatálhatjuk szüleink régi tanítását miszerint: Néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Tehát kérdezzünk, kérdezzünk, kérdezzünk, ha tehetjük.
 
Személyzet: 10
Fogadtatás: 10
Légkör:  9 – nem csak romantikázni vágyó fiatal pároknak, de nekik nem utolsó, bár a ventillátor ilyenkor felejthető lehetne
Kínálat: 8 – minden olasz
Mosdó: 6
Közérzet, összbenyomás: 9
Összesen: 60/52


szerző:
Szántó Sz. Erika


A Hybrid Art Café szürreális kiállításában a faunok leginkább a posztmodern k�p:www.artportal.huképzőművészet elementális lényeiként jelennek meg. Mint ismeretes, a jól nevelt faun minden természeti folyamatban részt vesz, vagy legalábbis ő alkotja a minket körülvevő érzéki világot.  Pinczés József mindenhol felbukkanó zsiráfai (Zsiráf az úton), és Gazdag Ágnes festményeken élő plüssállatai (Ne félj nyuszi!, Hermelines nyúl, Monabear) az ember tudatos és egyben diszharmonikus tájkép-átalakító faunját sugallja, míg a gyökerekben megbújó szellemet Eln Iván műanyagba bújtatott növényinstallációja juttathatja eszünkbe. A miértet egyedül Lakatos István erősen Tim Burton utóhatású rajzai vetik fel: se faun, se természet…csak a posztmodern (?!).
 
Személyzet: 10- nagyon kedves segítség
Fogadtatás: 10
Légkör:  10
Kínálat: 8 – bár nem fogyaszottunk…
Mosdó: 7- kissé raktárjelleggel
Közérzet, összbenyomás: 10
Összesen: 60/55