Molnár Ferenc és az impressziók
szerző: Tóth Tamara
Ha impresszionizmus, akkor festészetről vagy költészetről lehet szó, ezt már korán a fejünkbe verték. Pedig ezeken túl is létezett élet, hiszen a stílus és a színház –és drámaművészetre is hatással volt.

Forrás:www.magyarszinhaz.huDe mitől impresszionista egy dráma? Hogyan érvényesülnek a stílusjegyek ezen a teljesen más terepen? A választ a magyar drámairodalom egyik legtöbbet feldolgozott, szinte állandóan színpadon lévő darabja, Molnár Ferenc Liliomja adja. A szerző igazán impresszionista drámájának Az ördög címűt tartják, de a Liliom szabados és könnyed stílusával méltán megállja a helyét az összehasonlításban. A dráma középpontjában nincs igazi konfliktus, a főszereplők által képviselt érzelmi szál az adott korban teljesen hiteles: Liliom, a hintáslegény és Julcsi, a mindenes cseléd. Budapest, a 20-as, 30-as években, a kabaré, a vásári komédia világa ez, ami mögött a burleszk és a tragédia kéz a kézben jár. Már a korabeli kritika is remekműként értékelte, érvként hozva fel, hogy Molnár „az érzelmek felmutatásában mértéket tudott tartani”. Úgy tűnik, egy évszázad múltán ez még mindig működik, és folyamatosan vonzza a nézőket. A Magyar Színház idén márciusban mutatta be a Liliomot, mint külvárosi legendát hét képben. Liliom és Julcsi tehát egymásba szeretnek, kezdetben a fiú részéről a dac és az igazságérzet adja a motivációt, az egyszerű lány pedig szolidaritásból osztozik a szerelme sorsában. Nincs szó tehát kezdetben lángoló érzelmekről, a büszkeség esendővé teszi mindkettőjüket, és Liliom végül dühében azt bántja, akit a legjobban szeret. A Magyar Színház előadásában Gémes Antos játssza Liliomot, Balsai Móni alakítja Julcsit.

Az impresszionista dráma egy szűk világot visz színre, ennek megfelelően fontos minden hangulat és benyomás, az általánosítás és a nagy összefüggések hiányoznak. A főszereplő, Liliom ismérve, hogy nem tud a környezetéhez alkalmazkodni, és Molnár már-már naturalista portrét fest róla. A darab végén pedig megvalósul a szerző hatásos és eredeti üzenete, ha egy durva természetű ember jót akar tenni, végül az is rosszul sül el.