Bemutatkoznak a denevérek
szerző: Tóth Tamara
Abaligetet valószínűleg inkább a cseppkőbarlangjáról ismerjük, pedig a Baranya megyei településen egy másik érdekes látnivaló is akad. A Denevér Múzeum 2004-ben nyílt meg, és tematikusan mutatja be a bőregerek világát. A természeti környezet, vagyis a rengeteg barlang és üreg tökéletes élőhelyet biztosít a repülő emlősöknek, akik köré egész misztikum épült, és sokan oktalanul félnek tőlük. Ez nem is csoda, hiszen a denevéreknek már a Bibliában is igen rosszul állt a szénájuk. Az Ószövetség a Sátán madaraként definiálja, a középkorban pedig az ördög megtestesítőjének és a boszorkányok segítőjének tartották őket. Denevért látni mindenkor rossz ómen volt, balszerencsét, halálesetet jelentett. Az emberhez közel repülő bőregér predesztinálta a hűtlenséget, elhagyást. Egyes népek ajtójukra denevért szögeztek, hogy ezzel elriasszák a rossz szellemeket.

A kiállítás lebontja az előítéleteket, és bevezeti a látogatót a denevérek kevéssé ismert világába. A szervezők kitértek a különböző élőhelyekre, látványos és valósághű tárlatot hoztak létre. Hazánkban 28 denevérfaj él, ebből 21 megtalálható Abaliget környékének barlangrendszerében. A világon egyetlen vérszívó denevérfaj él, de ne aggódjunk, tőlünk igen messze, Közép-és Dél Amerika esőerdeiben, és kizárólag állatokból falatoznak.

Megismerhetjük a denevérkutatás érdekes történetét és eszközeit, és a kis állatok magyarországi tartózkodási helyeit és vándorlási útvonalait is. A kiállítás egyik célja annak bebizonyítása, hogy ezek az állatok rendkívül érdekesek és hasznosak, és vigyáznunk kell rájuk, mert fokozottan veszélyeztetettek. Ha megnézzük a kiállítást, és a hozzá kapcsolódó tanösvényt, akkor talán nem fogjuk azt hinni, hogy a denevérek kiszívják a vérünket, vagy belegabalyodnak a hajunkba, és eluralkodik rajtunk a gonosz.