Heti téma: a Karácsony 


* A romantikus komédiák csúcsa - Igazából szerelem * Fagyos mesék * Született Schwarz (későbbi Soros) György, a magyar Jézuska * Vasárnap zárt a Mikulásgyár *

 
       A romantikus komédiák csúcsa - Igazából szerelem
szerző: Plecskó Edina
A Mr. Bean sorozat, a Négy esküvő egy temetés, a Sztárom a párom és a Bridget Jones naplója sikereit tovább folytatva Richard Curtis 2003 karácsonyára sem hagyta közönségét filmes élvezet nélkül, hiszen ekkorra írta meg a mára már a téli ünnepi filmkínálat egyik klasszikusának számító Igazából szerelem forgatókönyvét. A több szálon futó történetet a rangtól, nemtől és családi állapottól független szerelem kapcsolja össze, amelyet sztárszínészek tolmácsolásában vittek képernyőre.

Londonban járunk Szenteste előtt pár héttel, az ünnepi láz már mindenkit körülvesz. Ám a szerelem is behálózza az útjába kerülőket: a nőtlen miniszterelnököt (Hugh Grant), az írót (Colin Firth), a jómódú férjes asszonyt és párját (Emma Thompson és Alan Rickman), az újdonsült menyasszonyt (Keira Knightly), a korosodó rock-sztárt (Bill Nighy), a karrierhajhász irodistát (Laura Linney), vagy éppen egy 11 éves kisfiút.

Mindenképpen nagy vállalkozás ezeket a különböző szerelmi történeteket egybefogni, ám a próbálkozást siker övezi. Curtis a forgatókönyvhöz sokat merített saját életéből, az egymást keresztező sorsok pedig tematikailag vagy érintőlegesen igazodnak egymáshoz. Az angol miniszterelnököt eljátszandó olyan karaktert formált a filmvászonra, kinek jellemében megismerhetjük milyen, amikor a komolyság és felelősség ütközik a szerelem vakságával. Ez lesz a film egyik fő szála, amelynek végkimenetele előre sejthető, mégis kellően érzelmes és jó szórakozást kínál. A film egy másik erőteljes és humoros szálában - az író személyében - rálelhetünk arra az élményre, amikor az őszinte vonzalom a nyelvi korlátokat is legyőzi. A könnyed vígjáték ugyanakkor rejtett mélységekkel is bír, a családi otthon melegének megzavarására lelünk példát a kétgyermekes szülők életében, amely kapcsolatba egy harmadik fél is belekerül. Egy rendkívül megható jelenetben szembesülünk a megcsalás érzetének fájó tényével, Emma Thompson kitűnő színészi alakításának köszönhetően. A cinizmus és önirónia kitűnő igazolására tűnik fel a filmben a már kiöregedett rock-sztár karaktere, a legtöbb humorral szolgáló - gondoljunk például az átköltött karácsonyi dalra - ám egyben mély érzelmeket is közvetítő fonalon.

A film zenei anyaga is külön említést érdemel, remek aláfestő zenékkel írták meg például a Keira Knightly formálta szerep köré fonódó reménytelen szerelem bemutatását, ahogyan a többi jelenet sincs kitűnő dalválasztás híján. S hogy mennyire komoly dolog a szerelem? Nem mástól, mint egy 11 éves kisfiútól kapjuk meg a választ a gyötrő szerelmi érzés rejtélyeire. Az ő mostohaapját játszó Liam Neeson pedig kitűnően segíti a karakter leghitelesebb megjelenését.
Mindent egybevetve, a mozaikokból egy kitűnő egységet alkotó, remek zenés romantikus vígjáték született, amely humora és letisztult érzelmi világa révén - valamint a kitűnő színészválasztásnak köszönhetően - méltó szórakozást nyújthat karácsonyra.
 
       Fagyos mesék
szerző: Kinga

Jó egy éve, mikor ovisoknak kerestem mesét, rá kellett jönnöm, hogy ezek a csodás kis történetek a kőkemény valóságot beszélik el. Az egyetlen üdítő bennük - jó esetben - a tanulság, mely feloldja a kegyetlen narráció súlyos terhét. (Példaként hadd hozzam Mary Poppins-t, a rákos anya halála utáni legalkalmasabb dadát). Dermedt csodálkozásomat az egyetlen lehetséges magyarázat oldotta föl miszerint: a mese célja, az életre való felkészítés. Emlékeimben mégsem ilyen tragikus, sötét sztorikként éltek ezek a történetek.

Ám nézzük csak, mit tartogat nekünk karácsonyra a biedermeier kor legjelentősebb dán meseírója, Hans Christian Andersen (1805-1875). Egy szegény kislányt, aki halálra fagy az utcán, mert nem mer fizetség nélkül hazatérni, s közben megannyi csodát lát. Egy hóembert, aki beleszeret a kályhába és szinte észre sem veszi, mikor eljő az olvadás. Egy fenyőfát, aki felett elszállnak legszebb évei miközben az idealizált jövőről álmodozik. Avagy A kis gyufaáruslány, A Hóember, A fenyőfa tragédiába illő történetét. Amellett, hogy mind szívfacsaró história, mesterien van megírva, így el is tudunk rugaszkodni a mesebeli valóság talajától és együtt szárnyalunk a gyufaáruslány képzeletével vagy azonosulunk a fenyőfa vágyaival.

Aki ismeri Andersen életét, egy cseppet sem csodálkozik, hogy ilyen történetekben nyilvánult meg a világnak. Gyermekkorának eleven képe a napóleoni háborúk rideg valósága, Voltaire felvilágosodott művei az otthoni polcokon. Anyja hitbuzgó,vallásos, babonás neveltetése. Apjának, a szegény cipésznek, korai elvesztése. Emiatt később abba kell hagynia az iskolát és az otthoni színdarabokba, Ludvig Holberg és William Shakespeare műveibe menekül. Rögtönzött játékszínházában elő is adja magának őket, de mások is szívesen hallgatják, mikor mesél olvasmányairól. 14 éves, amikor Koppenhágába utazik, hogy ott a királyi színháznál táncos, majd zenész legyen. Ennek és VI. Frigyes királyi támogatásának köszönheti majd, hogy folytathatja iskolai tanulmányait. Közben folyamatosan kísérletezik versekkel, drámákkal, regényekkel; bontogatja írói szárnyait.

Élete során rengeteget utazott Európa szerte. A nyelveket gyorsan elsajátítja, olyannyira, hogy kisebb műveit maga fordította többek közt németre, franciára, olaszra. Még Magyarországra is ellátogatott, hogy bejárja a mohácsi csata színterét. Műveiben fellelhetjük a dán, a német és a görög legendák, történelmi tények, néphitek nyomait; valamint kora irodalmi mozgalmainak hatásait is. 156 meséjét mindösszesen 27 év alatt írja meg, egy koppenhágai kiadónak köszönhetően, mely füzetsorozatot indított olyan mesék számára, amelyek alkalmasak gyermek és - költőiségük miatt - felnőtt olvasmányoknak egyaránt. Érdemes tehát néha újra elmerülni ezekben a mesékben, mert életkorunk előrehaladtával egyre több tanulsággal szolgálhatnak.
 
       Született Schwarz (későbbi Soros) György, a magyar Jézuska
szerző: Tóth Tamara
Schwarz Tivadar író, újságíró fia a második világháború kitöréséig az átlagos budapesti gyerekek életét élte. 1944-ben egy minisztériumi tisztségviselőnek hála, a 13 éves Gyuri túlélte a holokausztot. A későbbi Soros György 1947-ben hagyta el az országot, Nagy-Britanniába vándorolt ki, ami 1956-ig otthona volt. Ezalatt diplomát szerzett a London School of Economics intézményben, majd az Amerikai Egyesült Államok meghódítása következett.

fotó:www.origo.huSoros György a gazdasági vonal mellett a filozófiával is élénken foglalkozott. A megélhetését egy tőzsdei cégnél végzett munkájával biztosította, majd 1969-ben megalapította a Quantum Befektetési Alapot, 1983-ban pedig a Soros Alapítvány következett, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett. A szervezetrendszer középpontjában 24 országos alapítványi iroda áll. Mindegyiknek külön kuratóriuma van, Közép-Kelet-Európában, Dél-Afrikában és Haitin működnek. A rendszer közös célja egyszerűen úgy fogalmazható meg, hogy világszerte segítse a nyitott társadalmak kialakulását. Konkrétan ez az infrastruktúra és az intézményrendszer kiépítésében valósul meg, közelebbről: segítik és támogatják az oktatási, gyermek- és ifjúsági programokat, média- és kommunikációs programokat, és mindent, ami a civil társadalomhoz, a tudományos, kulturális és gazdasági élethez tartozik.

De nézzük mit is jelent ez a számunkra a számok nyelvén! Az elmúlt több mint két évtizedben a Soros Alapítvány összesen 150 millió dollárral segítette a nyitott társadalom fogalmának megvalósulásást, ami 30 milliárd forintnak megfelelő összeg. Nem túlzás azt állítani, hogy Soros György műve a rendszerváltás katalizátoraként működött. Később pedig a kultúra, a kortárs művészetek, a közszféra minden szegmensét támogatta, kiemelten a roma civil szféra területén történtek példaértékű kezdeményezések. A támogatott pályázatok száma 40ezer, és több ezerre tehető a tehetséges művészek, diákok, tudósok mecenatúrája is. Soros György választott hazájában is a közszféra szinte minden területén otthon van. Korábban még a politika irányvonalába is igyekezett beleszólni. 2004-ben, az elnökválasztás idején nagy összeggel támogatta a George Bush megbuktatására irányuló kampányt. Ebben a témában még könyvet is írt, A amerikai hatalmi lufi címmel. A milliárdos nem látja túl fényesen a ránk váró jövőt. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az emberi civilizáció halálra van ítélve a klímaváltozás miatt, és ha a gazdasági nagyhatalmak továbbra is szénerőműveket építenek.

Soros György mondhatni előre megjósolta a most zajló gazdasági válságot, és nem néhány hónappal korábban tett róla említést, hanem 3 éve. A milliárdosnak korábban is voltak vészjósló nyilatkozatai, ezért nem is vették komolyan, amikor 2005-ben azt mondta, hogy 3 év múlva hatalmas gondok lesznek az amerikai ingatlanpiacon, és nem értette, hogy miért nem ismerik fel többen is ezt a fenyegetést. A szakértők ellene fordultak, és azzal vádolták, hogy Soros csak a piaci helyzetet akarja befolyásolni, és még több pénzhez jutni. Irigy és szánalmas kritika volt ez egy olyan emberről, aki egész életében filantróp tevékenységéről lett híres.
Soros György most 78 esztendős, és reméljük, hogy egészségesen, népes családja körében tölti az ünnepet.
 
       Vasárnap zárt a Mikulásgyár
szerző: Kinga

 A Mikulásgyár 2005-ben nyitotta meg kapuit, s azóta töretlenül minden évben megszépíti a rászorulók karácsonyát. Az idei akció múlt hét vasárnapig várta a segítőkész adományozókat, Budapesten, a Felvonulási téren, illetve az ország 16 plazájában, hétköznapokon délután 4 órától 21 óráig, hétvégéken délelőtt 10 órától este 22 óráig. Egyre több szponzorral és rengeteg önkéntessel karöltve.

Hogy véletlenül se tudjunk csak úgy elmenni az adománygyűjtők mellett, ezért idén a Supergroup ötletes fogásával hatalmas sátrat emeltek a Műcsarnok mellé, melybe mesés manós mikulás műhelyt rendeztek be. Ám praktikai okai is voltak ennek a létesítménynek, melyet speciális meleg levegő befúvásos rendszer tartott talpon. Itt rendszerezték az adományokat csomagokba és regisztrálták, mielőtt az elosztó központba kivitték volna a Magyar Posta kamionjai. Innen kelt utána útjára a rászorulókhoz az a közel 11.000 láda adomány, mely összejött a gyűjtés napjai alatt. (Mivel időn túl is érkeztek adományok, így csak hozzávetőleges adatot kaptunk.)

A beérkező csomagokat a Magyar Vöröskereszt és az Unicef szakmai közreműködésével, koordinálásával juttatják el a rászoruló családoknak, illetve anyaotthonoknak, és egyéb szociális intézményeknek. Ebben segítségükre vannak a Vöröskereszt környezettanulmányai, a helyi önkormányzatok és különféle civil szervezetek (úgymint a Nagycsaládosok Egyesülete).

A mini gyáron túl, melyet a kreatív csapat már szeptemberben elkezdett tervezni, láthattunk még egy-két reklámfogást. Villanyfüzért a Hősök Tere fölött az Andrássy út felől, a jótékony adományozóknak pedig köszönetképpen, a Mikulásgyár logójával ellátott hűtőmágnest és szaloncukrokat, hogy ne csak a kedvezményezettek számára váljon örök emlékké segítségük. Továbbá direkt erre az alkalomra készíttetett, a támogatók logóit feltüntető kartondobozokba pakolták a szétválogatott játékokat, használati cikkeket,élelmiszert, ruhákat, könyveket.

A dicséretes törekvés élén idén Kardos István igazgatót üdvözölhetjük, aki már a kezdetek óta egyre aktívabb résztvevője a kezdeményezésnek. Mint elmondta céljuk az volt, hogy a hagyományos nagy, céges adományozókon túlmenően az egyes állampolgárokat is arra ösztönözzék, hogy részt vegyenek ebben az egyedülálló eseményben. Az adományok útjának nyomon követése, az érdeklődők kérdéseinek megválaszolására felállított diszpécserszolgálat pedig az akció átláthatóságát hivatott szolgálni. Az ünnepi hangulat emelésén túl, ezt az átláthatóságot, mint egy hóesős-üveggömb volt hivatva szimbolizálni a már említett  sátor.

Idén elmaradt a fekvenyomó-pad a különleges, kirívó ajándékok közül, ám több figyelemre méltó megmozdulás is akadt. Egy magánszemély például több raklap tartós élelmiszert, kristálycukrot, szaloncukrot adományozott. Míg egy büntetésvégrehajtási intézmény 158 rabja 3500 konzervet tett félre ellátmányából és egy elítélt kíséretében adta át a Felvonulási Téren.