Heti téma: az erotika 


* Csak nyíltan - Catherine Millet szexuális élete * Ellenséges vágyak * Gyönyörre fel! *

 
       Csak nyíltan - Catherine Millet szexuális élete
szerző: Kinga

Catherine Millet 1948. április elsején született. Ez nem a legfontosabb információk egyike a szerzőről, ám emiatt lehet olyan "képzete" az embernek, ez az egész nő, könyvével együtt, nem több egy áprilisi tréfánál. Még inkább elfoghat minket a csodálkozás, hogy könyvét (Catherine M.szexuális élete) először 2001-ben adták ki Párizsban. Így még csak azt sem mondhatjuk: fiatal bohóság fogta el, mikor publikálta történeteit. Mondanom sem kell talán, a meglehetősen szabad szájú, kendőzetlenül elbeszélő könyvnek hamar híre ment. Magyarországra 2002-ben érkezett meg először, és már több kiadást is megélt.


Miről is van szó egyáltalán? Catherine Millet, egy amúgy köztiszteletnek örvendő hölgy, a nyilvánosság elé tárta szexuális életének pikáns részleteit. Még senki nem beszélt irodalmi műben ennyire részletesen -bocsánat idézem - "farok" -méretekről, -fajtákról. Vagy vallotta be, hogy már több száz férfival létesített szexuális kapcsolatot. A legbizarrabb dolgok egyike talán az mindebben, hogy akikről szó van, számára zömmel vadidegen emberek, kikkel csupán orgiákon került bármiféle kontaktusba.

A könyv olyannyira megdöbbentő, hogy aki csak Catherine Millet-et nem ismerve olvassa, kételkedni kezd létezésében, ilyen nő csupán egy élénk fantáziájú férfi agyszüleménye, esetleg vágyálma lehet. Pedig nem. Catherine Millet kritikus, kurátor, a kortárs művészetekkel foglalkozó Art Press magazin elindítója és főszerkesztője, művészettörténész. Akik csak civilben ismerik könnyen lehet, hogy semmit sem tudnak kórós "dugáskényszeréről", ahogyan azt Forgács Zsuzsa is fogalmazta a Magyar Narancsban. Igaza van, csak udvarias hazugság lenne másnak nevezni. De nem ő volt az egyetlen, aki teljesen kikelve ragadott tollat.

Nagy port kavart, sok fölháborodást szült, s egy-két irodalmi elemzés kísérlet is útjára indult a könyv kapcsán. Nem is igazán szándékozom szaporítani sem egyik sem másik oldalt. Inkább csak egy-két észrevételt fűznék hozzá. Mindegy hol nyitod ki, mindenütt ugyanazt találod, orgiák, aktusok. Egyhuzamban olvashatatlan, legfeljebb a megdöbbenés lendülete visz minket sokáig a műben, de kétlem, hogy a 227. oldal végéig. Ami nem derül ki sehol, de kíváncsi lennék rá, hogy Catherine Millet miként gondol magára, vannak-e pillanatok, mikor szégyenkezik akár csak egy kicsit is, hogyan emlékezik ezekre a szexuális kalandokra. Mindig csak olyan tárgyilagos és tömör megjegyzéseket olvasunk, hogy minden nyíltság ellenére a háttérbe húzódik a szerző valódi értékítélete.
A Catherine M. szexuális élete című könyvben valóban nem kell várnunk, míg a szereplők egymáséi lesznek. Volt, aki annyira nem tudta ezt emészteni, hogy föltette az „eladomakonyvem.hu”-ra saját példányát.
       Ellenséges vágyak (NÉGYSZEMKÖZT)
szerző: Plecskó Edina


A Túl a barátságon és a Tigris és Sárkány Oscar-díjas rendezőjének, Ang Lee-nek most bemutatott erotikus kémregénye egy összetett élmény kibontása: a rendező utat mutat a másokkal való árnyalt kapcsolatok és magasabb célok, azaz a művészet és igazság felé. Az ehhez szükséges eszközök, a mozivásznon megjelenő drámai szexus, a paradoxonként ható szerepjátszás általi önfelfedezés és a kiváló színészi kivitelezések a filmet különleges élménnyé teszik.Az Ellenséges vágyak a híres kínai írónő, Elieen Chang novellájának filmadaptációja. Azonban nem egyszerűen annak feldolgozásáról, sokkal inkább újrajátszásáról van szó, miként a szereplők is eljátsszák és újrajátsszák szerepüket - fogalmazta meg Lee. Ő maga is részese volt a főhősnő, Wong Chia Chi (Tang Wei) által a film elején átélt hasonló színpadi élményeknek, talán ezért is érintette meg a mű olyannyira, hogy megfilmesítse.

A film által bepillantást nyerhetünk a kínai történelem II. világháborús eseményeibe, kultúrájának hiteles ábrázolásával pedig közelebb kerül hozzánk Ázsia rejtélyes világa, Hongkong és Sanghaj. Az a hazafiasság, amelyet a film elején tapasztalhatunk a Kuang Yu Min (Wang Leehom) vezette színjátszó körben, mintegy az elhivatottság mindent felülmúló irányelveként hatja át a fiatalokat és vezet végig minket a cselekmény egyes pontjain.  Ezért folytatódhatnak az események 3 év elteltével ismét, amikor az amatőr színészek már a szervezett ellenállás tagjaként próbálják becserkészni az ellenséget, akit Mr. Yee (Tony Leung) testesít meg.A film elején feltűnő hétköznapi lány, Wong immáron érett nőként - ismét Mrs. Mak bőrébe bújva - áll elébe feladatának, amely még mindig Mr. Yee szívének megszerzése. Azonban nem számol azzal, hogy a férfi is rabul ejti őt. Kettejük kapcsolatában az erőszak és testiség egybefonódik: a férfi azáltal nyer önigazolást, hogy vágyaitól vezérelve állandóan megkínozza szeretőjét, mintegy bizonyítva saját felsőbbrendűségét. Wong pedig egyre közelebb jut saját igazságához és az árnyalt viszonyból kitisztul előtte végzete: bár éveken át Mr. Yee haláláért munkálkodott, mégis életét áldozza érte.

A most bemutatkozó Tang Wei érett színésztársai oldalán nagy teljesítmény nyújtott a filmben, amely a tavalyi Velencei Filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlánt. A történet hordozta lehetőségeket jól kiaknázták: hogyan válhat egy egyszerű lányból a történelem viharában titkosszolgálati aduász, miként találhat önmaga valójára a féktelen, kínzó testiséget hordozó kapcsolatában és mi vezethet el ahhoz egy érzelmeit önmaga előtt is tagadó zsarnok férfi életében, hogy közel engedjen szívéhez egy nőt.
szerző: Tóth Tamara


Mahjong és vásárlás. Ez a két dolog tölti ki a jómódú kínai nők életét, valamikor a második világháború derekán. A férfiak dolgába nem szabad beleszólni, különben is elég nagy teher, hogy a japán megszállás miatt a legfontosabb luxuscikkeket még a feketepiacról sem lehet beszerezni. Wong valahogy kilóg a társaságból, nem tudjuk miért, csak érezzük, fiatalabb és szebb is, mint játékpartnerei, és ahogy a zárkózott, bizalmatlan Yee-vel egymásra néznek, egyértelmű, hogy van valami kettőjük között. Vagy lesz.

Ennek a kapcsolatnak a kiindulópontja négy évvel korábbra tehető, amikor az egyetemista Wong élete első sikerét éri el egy iskolai színielőadáson. Ezután a hazafias lelkületű fiatal diákok – Kuang vezetésével, akibe Wong titkon szerelmes -  kitervelik, hogy megölik a japánokkal együttműködő, befolyásos kapcsolatokkal rendelkező Yee-t. Az akcióban fontos szerepet szánnak a visszahúzódó, szerény Wongnak, akinek nem kisebb alakítást kell véghezvinnie, mint szűz lányként eljátszania a csábító asszonyt. Az alapkiképzés megtörténik, de a lány nem tudja bemutatni, mit is tanult, mert majdnem lebukik a kis ellenálló csoport.


Wong visszatérne korábbi életéhez, de a háború miatt ez már nem történhet meg. Három évvel később Kuang felbukkanásával visszatérnek a régi érzelmek, és lány önként vállalja a veszélyes küldetés második felét.

A film egyik nagy érdeme, hogy nem akart többet adni, többet ábrázolni, mint amiről valójában szól, mégsem tudunk úgy kimenni a moziból, hogy ne járjuk körül még egyszer a történetet. És hogy heti témánkra is kitérjünk, Ang Lee tökéletesen adagolja az erotikus jeleneteket. A film első felében semmi ilyen jellegű esemény nem történik, csak nő a feszültség és a várakozás, hogy Wong és Kuang, illetve Wong és Yee mikor esik egymásnak. És amikor a néző már lemond a műfaj sajátosságairól, akkor egy jól előkészített jelenettel Ang Lee megtöri a jeget. Yee durván megerőszakolja Wongot, sokkolja a nézőt, aki ugyanakkor fel is sóhajt, hogy mi tartott ennyi idegig. A lánynak egyszerre több szerepben is helyt kell állnia, hiszen Yee feleségének vendégszeretetét élvezi, a férj szeretője, ugyanakkor az ellenállóknak dolgozik.


Az életét féltő, senkiben sem bízó Yee a Wonggal töltött együttlétekben vezeti le a feszültséget, amit az állandó fenyegetettség miatt érez. A szeretkezéseik csupán a fizikai szenvedélyt tükrözik, érzelmekről szó sincs, csupán az önző, egyéni kielégülésről, aminek segítségével ideig-óráig el tudjuk felejteni a gondjainkat. Ang Lee meleg színekkel, szép környezettel ellensúlyozza az erotikus jeleneteket, de még így sem gondoljuk azt, hogy itt több zajlana két test egyesülésénél.

Amikor Yee egy leheletnyit is bízni kezd Wongban, és ennek egy gyönyörű gyémántgyűrűvel ad hangot, a nő- felrúgva a több éve tervezgetett merényletet -  megmenti a férfi életét, ezzel saját magát és társait sodorva pusztulásba. 
       Gyönyörre fel!
szerző: Szántó Sz. Erika
Gömbölyű, hosszúkás, keskeny, vastag, síkosított vagy sem: ha vaginális, orális vagy anális örömökre vágyik az ember lánya, az anonim internetes szexshopok magánya mellett, a város számos pontján és zugában csodálhat, vagy tapinthat meg teljes valójában gyönyörökkel kecsegtető, és kielégítést ígérő csodaszereket. Irány hát a szexbolt, és éljen a szexuális forradalom: három különböző ország, három különböző helyét teszteltük.Budapest: Rémségek kicsiny boltja


Budapest, Örs vezér tere. Tábla hívogat, hogy itt aztán minden gyönyört megtalál az ember. Uccu neki, gondolom egy próbát megér. Betérek az irodaházba, de már a lift problémás: hívom, jön is, benne egy sámlin - feltehetően nyugdíjkiegészítésként- ülő mogorva alakkal, mondom hányadikra, meghogy az autósiskolába, szexboltról, meg gyönyörökről szó sincs…. Aztán belépek az üzletbe, mely 5 m2 tömör gyönyör (lehetne). Az eladó egy idős hölgy, (a liftes felesége?!), minden erotikától mentesen köt és teát szürcsöl. Zavarodottan kezdek nézelődni, van itt minden, közepes dildó, és csillogó kéjgolyó, rózsaszín billincs és fekete análballon. Nem merek semmihez sem nyúlni, kínos az egész. Öt perc után távozom, és a lépcsőn megyek le. Obsta principiis, óvakodj a kezdeteknél!

Személyzet: 2
Fogadtatás: 2- köszönés megvolt
Légkör: 1- fagyos, mint a sarki szél
Kínálat: 8- ami az öt percbe befért
Közérzet, összbenyomás: 1- a kínos feszengés miatt
Összesen: 14. Nem ér meg egy próbát.

London: Próbáld fel a szobalány jelmezt is

A második színhely, London egyik plázája, ahol a szexbolt és a kismama divat is jól elfér egymás mellett. A kirakatban szolidabb fehérneműk, guminőnek nyoma sincs, kedves az invitálás is, mosolygó hölgy lép oda hozzám, hogy nézzek szét bent is. A boltban pedáns az elrendezés, halk zeneszó mellett lehet közelebbről megvizsgálni a különböző izgatószereket, és fehérneműket. A szellősebb randibugyiktól arrébb sorolva, a farsangi szezontól független, mindig aktuális jelmezek felé veszem az irányt. Ezekben lehetek akár szexis ápolónő, rosszra csábító rendőrnő, vagy pedofil hajlamokat ébresztgető diáklány. A szobalány jelmezt nézegetve, az eladó a felpróbálására buzdít, melynek hatására, minden eddigi gondolatomat feledve -Csak az a vég! - csak azt tudnám feledni!-, az fut át az agyamon, hogy még hányan tehették ezt. Veszem a nyúlcipőt, köszönök illedelmesen és a megfutamodást választva inkább a szemben lévő állatkereskedés felé veszem az irányt. 

Személyzet: 7- kedves, de..
Fogadtatás: 10
Légkör: 10- ideális a nézelődésre
Kínálat: 7- ínyenceknek nem ajánlott
Közérzet, összbenyomás: 6- a jelmezes inzultálás után
Összesen: 40. Hogy az angolok prűdek lennének? dehogy.


Prága: Fogd és fotózd- A szexmúzeum

Prága belvárosának egy eldugottabb utcájában lehet rábukkanni a csehek szexmúzeumára. A jegypénztárban két fiatal lány fogad, és az elég drága belépőjegy kifizetése után utamra is ereszt a nézelődésben. Sehol egy teremőr, vagy bárki, aki bármiben is meggátolhatna: szabad fogdosni (mindenféle századeleji vibrátort, és segédeszközt), és fotózni (akár magunkat egy szado-mazo felszerelés mellett), az egyik teremben pedig a szobalány-úrihölgy-férj hármasát megörökítő 20-as évekbeli néma pornófilm megy. Hogy a múzeumlátogatás pirulásmentes, az annak is köszönhető, hogy rajtam, és egy lézengő kínain kívül senki más nem volt hajlandó a belépőt kifizetni. Összességében megérte, igaz könnyen körbejárható, és a múzeumi ajándékshop is kimaradt a szervezők életéből, pedig szívesen gazdagítottam volna magam innen egy kicsinyített relikviával.

Személyzet: 10- nincs panasz
Fogadtatás: 10
Légkör: 10- ideális a nézelődésre
Kínálat: 8
Közérzet, összbenyomás: 7- az elmaradt kis bőrkorbács kulcstartó miatt, és a drága belépőért
Összesen: 45. A cseheknél a pont, felejthetetlen élmény.