Heti téma: az uborkaszezon 


* Az UborkaSzezon zenekar * Hurrá nyaralunk! * Stéphanie: Savanyú uborka csokoládéval *

 
       Az UborkaSzezon zenekar
szerző: Szántó Gyula
Az Uborkaszezon zenekar saját bevallása szerint 2001-ben alakult,  hogy mindenféle igény nélkül és teljes zenei tolerancia szellemében valami újszerűt és meséset alkosson.

A 2001 és 2003 közötti időszakban, rendkívül termékeny volt a banda, megjelent 6 korong, 7 majom és 8 liter sör (hatása a majmokon).  Az előadók teljesen békés szándékkal követnek el olyan dalokat, mint a "Vágd Le A Fejét Egy Baltával", ami arról szól, hogy foglalt a telefon, vagy a "Jönnek a kókuszok", amire bár lehet, hogy hatással volt a Tankcsapda Jönnek a férgek című száma, de ez sem stílusában, sem minőségében nem látszik meg.

A művészek az idő során egyre jobban fejlődtek, és miután már nem csak a kezdeti két ember vernyákol a maga örömére, hanem Nagy Mónika kezeli a mikrofont, Vadász T. Dominik és Kovács Tamás tépik a gitárhúrokat, valamint a ritmus szekcióban Hegedűs Márk basszusgitáron és Farkas Roland dobon virtuózkodik, azóta emelkedett a színvonal, de sajnos jó felvételt, nem tudtam felkutatni. (Ha valaki tud jó minőségű UborkaSzezon felvételt, az kérem írjon szerkesztőségünkbe a kapcsolat menüpont segítségével.A zenészek hivatalos weboldala, az uborkaszezon.uw.hu, az ott található zenék meghallgatását semmilyen korosztálynak nem ajánljuk.

 
       Hurrá nyaralunk!
szerző: Szántó Gyula
Így nyárra szétszéledt a szerkesztőség, mindenki nyaral vagy csak a melegben nem szállja meg a ihlet, esetleg a kertben locsolja az uborkát, mert hát mondhatni uborka szezon van...

Az uborka betakarítása hazánkban június vége és szeptember közepe között történik. Eredetileg ezt az időszakot nevezték uborkaszezonnak.

Ebben a két és fél hónapban általában a közéletben sem történnek nagy események, hiszen a parlamenti ülésszaknak vége, a politikusok nyaralnak, az iskolák bezárnak, a színházakban is szünet van.

A pihenős nyári hónapokat az emberek többsége élvezi, azonban van egy csoport, amelynek a legnagyobb ellensége az eseménytelenség: az újságírók. Ők azok, akiknek akkor is írniuk kell, amikor semmi sem történik, és ilyenkor persze sokkal nehezebb témát találni, sokkal nyögvenyelősebben áll össze egy cikk.

Főleg a napilapokban kínzó a közléskényszer, hogy minden nap valami újdonsággal kell megtölteni az oldalakat. Ilyenkor a szegény újságíró hajlamos teljesen érdektelen témákról hosszan és gyakran cikkezni.

Ilyen például az uborkaszezon. Még a XIX. századból, a napi sajtó beindulásának idejéből származik e kifejezés átvitt jelentése, amikor nyáron a napilapokat az uborka éréséről, betakarításáról, feldolgozásáról szóló mérsékelten érdekfeszítő cikkekkel töltötték fel - jobb híján.


Azóta uborkaszezonnak nevezzük nemcsak a nyarat, hanem minden olyan időszakot, amikor éppen nem történik semmi érdemleges.

(forrás: geographic.hu)  
       Stéphanie: Savanyú uborka csokoládéval
szerző: Szántó Gyula
Könyvajánló a nyári szünetre, ha már elfogyott az összes nyárra feladott kötelező olvasmány.

A Ciceró Könyvkiadó gondozásában jelent meg Till Katalin fordítása, Stéphanie-ről és Garfunkelről a macskáról. A könyv mindössze 260 grammot nyom, bármelyik hátizsákban elfér a törölköző és a búvárszemüveg mellett.

Az ajánló:

forrás: libri.huStéphanie 13 éves; van egy bizalmasa: Garfunkel, a macskája, nem kevés temperamentuma, jó néhány problémája - például rossz osztályzatai a suliban, vagy szülei rendszeres nézeteltérései -; furcsa ízlése, hiszen kedvence a savanyú uborkás-csokoládés szendvics; zavarbaejtően pontos képe a felnőttek világáról, s nem utolsó sorban utánozhatatlan stílusa és írói vénája. Mindezek folytán naplója nagyszerű olvasmány és példa nélküli dokumentum a kamaszok világáról, amelyet bizonyára nemcsak a tinédzserek, hanem szüleik is elolvasnak. A könyv eredeti szövege iskolai füzetlapokon látott napvilágot, amelyet egy francia kislány írt tele, majd titokban eljuttatott egy kiadóhoz, aki felismerte tehetségét. Így született ez a nagy sikert aratott naplóregény.