címlap    party    magunkról    szellemi támogatóink    kapcsolat     
Heti téma: a mese 
Heti téma: a mese 


 
       Szerelmi négyszög a piros bárpultnál
szerző: Szántó Sz. Erika
Ez a presszó, már nem a letaposott fémlábú asztalok és műbőrrel bevont kockaülőkék presszója. Nyomaiban sem hasonlít. Az eltelt tíz év egyetemisták, barátnők és randevúzók pub-kultúrájává, kávéházává alakította át. Élénk piros bárpult, műszőrmével bevont zsámolyok, olvasósarok és vajszínű kanapé között forog a Rákospalotai stúdióban a Presszó 10 év múlva című film utolsó etapja.

www.geocities.comSas Tamás és Miklauzic Bence, a film redezője és operatőre még egyszer felveszi az utolsó jelenetet. A presszó ablakából egy Antikvitás bolt, mellette pirosan világító open felirat látszik, talán egy éjjel-nappali neontáblája. A presszót zsúfolásig megtöltik a színészek: Száraz Dénes, Kolovratnik Krisztián, Gáspár Kata, Söptei Andrea, Kovács Patrícia, Fullajtár Andrea egyszerre ordítják a kamerába az AE Bizottság 80-as években elhíresült Szerelem című dalát.

Tovább folytatódik tehát a három barátnő, Anna, Bori és Dóra, valamint a mindhárom lányt egymásnak ugrasztó és elcsábító Gábor története. A technika itt is ugyanaz, a változás annyi, hogy egyetlen beállítás helyett most két kamera veszi a történéseket, a törzsasztalnál és a pultnál. Az utolsó jelenetből is egyértelműnek tűnik, hogy a folytatás témája, hasonlóan az első részhez, nem lehet más, mint hogy „mindenki azt akarja, hogy szeressék, de senki sem akar szeretni”. A változás csupán a játéktérben látszik: amíg 1998-ban a presszók még egy polgári hagyomány szocialista átértékelései voltak, addig mára pub-kultúrává, kispolgári kávéházakká avanzsáltak.
"Amit régen presszónak hívtak, azt ma kávézónak, teaháznak nevezik, a díszlet is ehhez igazodik, de funkciójában, formájában ugyanúgy a barátnők, szerelmesek találkozóhelye maradt"- meséli a szünetben a rendező. "Már ’98-ban felmerült a folytatás gondolata, de a történet sajátosságai miatt, mindenképpen egy hosszabb kifutást tartottam szükségesnek. Ahogy az első részben a rendszerváltás utáni állapotot, a most készülő sorozatban és a filmben az utóbbi tíz év történéseinek lenyomatát hordozzák a szereplők".
www.mtv.hu
Ugyanis nemcsak egy folytatás készül a Presszóból, októbertől a Magyar Televízióban 12 részes sorozat fogja beharangozni a filmet. Sas Tamás szerint, egész egyszerűen azért, mert praktikus a mozit és a televíziót ilyen formában összekötni.
"A vizuális kultúra megváltozásával, ahogy az egész világon Magyarországon is csökkent a mozibajárók száma, ezzel szemben pedig a televíziós sorozatok hihetetlen népszerűségnek örvendenek"-magyarázza.
"Aki látta az eredeti Presszót, pontosan fogja tudni, hogy kik ezek a szereplők, és merre tart a történet. Aki pedig nem, egy vadonatúj, meglehetősen különös formájú sorozatot láthat, mely semmiben sem fog hasonlítani a kereskedelmi csatornákon, vagy a Magyar Televízióban jelenleg is futó sorozatokra".

A siker záloga lehet az is, hogy a színészek örömmel vállalták a folytatást. A forgatáson mindenki felszabadult, a jelenet előtt is vidám hangulatban pezsgőt iszogatva, pogácsa mellett készülnek a díszletben. A Presszó forgatásakor még pályakezdő Fullajtár Andrea és Söptei Andrea is egyik legkedvesebb szerepüknek tekintik Bori és Anna karakterét. A szélhámos Gábort alakító Stohl András pedig felívelő karrierjét köszönheti a filmnek. A régi szereplők közül egyedül Kecskés Karina nem vállalta a folytatást. A szerepét átvevő Kovács Patrícia éppen hazafelé indul, mára befejezte a forgatást.
www.mtv.hu"Érdekes volt belehelyezkedni Dóra szerepébe. Ez a szerepkör teljesen eltér az eddigi szerepeimtől, általában naiv, kedves és csendes nőket játszom, Dóra harsány szerepe ezeknek teljesen az ellentéte"- mondja sietve a színésznő. Sas Tamás pedig hozzáteszi, nem véletlenül ő az ország egyik legjobb fiatal színésznője. A főszereplőkön kívül, a presszó folytatásai mintegy 130 színész közreműködésével készülnek. Kisebb-nagyobb szerepben feltűnik majd Töröcsik Mari, Szávai Viktória, Tordy Géza és Scherer Péter is. A Presszó 10 év múlva bemutatója várhatóan 2009 januárjában lesz.
ESZKÖZÖK:   Nyomtatható verzió      
Szerkesztői levél >>
2010 legolvasottabb cikkei
2010-ben az olvasók a kultúra minden területéről kíváncsiak voltak írásainkra, élen járt ismét többek között a Arany János, Karinthy valamit a Bűn és Bűnhődés, amit előző írásomban már említettem. >>
Film >>
Basquiat – A graffiti királya
Jean-Michel Basquiat rövid élete igazi tündérmese... lehetne. A szegény ember csóró fia útra kel, hogy meghódítsa a világot, s elnyerje a fele királyságot. Csakhogy itt nincsen jó és gonosz, és nincsen hepiend. Ezt a sztorit az élet írta. >>
Színház >>
Merj nagyot ébredni!
Ott voltam, ahol ezrek tüntettek a médiatörvény ellen – és még a zene is jó volt! >>
Intézménykritika >>
(Ne) Füstölögjünk!
Összezsúfolódva állunk a villamosmegállóban. Szúrja a hideg az arcom, zsebemben még mélyebbre süllyesztem a kezem. Zuhog az eső, de szerencsére legalább a szél nem fúj. Próbálok >>
Könyv >>
Az utcaművészet enciklopédiája
Akik nem a graffiti oldalán állnak, valószínűleg nem tudnak előítéletek nélkül viszonyulni a street arthoz. Nicholas Ganz könyve hiánypótló a piacon, és nagy előnye, hogy nem ítélkezésre >>
Zene >>
MR2 Akusztik - Arccal a dalnak!
A Magyar Rádió nyolcas stúdiójában időről-időre koncertet rendeznek, hazai zenekarokkal és akusztikus hangszerekkel. Nagyon érdekes és különleges zenekarokkal lehet találkozni a műsorban. >>
Híres magyarok >>
"Nincs jogom, de odafújok!"
Aktuális témánk, a street art kapcsán, Vegazzal beszélgettem, aki már évek óta közel áll a graffiti világához. Honnan ismerhetitek? Többek között ő és társai változtatták a Flórián tér szürke beton aluljáróit és a Városháza tér tátongó fehér épületét egy igazi utcai kiállító teremmé, Vasarely stílusában. Többek között erről faggattam Vegazt: >>
Fotó >>
Buddhizmus képekben 2.
>>
Bookmark and Share
Pszeudo a facebookonRajongó leszek!

Copyrigth © 2008 pszeudo.hu. Készítette: Szántó Gyula

Szerkesztői levél
Film
Színház
Intézménykritika
Könyv
Zene
Híres magyarok
Fotó